diumenge, 15 de març del 2009

Fabrica la teva pròpia màscara noh!


¡Fabrica la teva pròpia màscara noh!





Fabricar una màscara noh és una forma divertida i creativa d'introdui-ser en la cultura tradicional japonesa. Et proposem una manualitat fàcil que et t'agradarà moltíssim! Sigueix les instruccions i diverteix-te mentre la fas i després de fer-la amb les obres de teatre que t'inventis.

¿Què és el teatre noh?

El teatre noh, originàriament, està relacionat amb la collita d'arròs al Japó. És una forma de teatre tradicional on es mescla la dansa, la música i les cançons narratives basat, tot això, en textos budistes i poesia. En aquest tipus de teatre, el protagonista porta una màscara com la que nosaltres anem a fer en aquesta manualitat.

Material necessari

Globus
Cola d'empaperar
Paper de diari
Pinzell
Pintura
Paper de vidre
Cordill

Preparació

El primer que has de fer és inflar un globus. El globus serà la base de la nostra màscara. Per això no interessa que estigui massa inflat perquè no es punxi amb facilitat i se'ns espatlli la màscara el mig del procés. Tampoc la volem molt inflada perquè ens la volem posar, així que, utilitzarem la nostra pròpia cara com a model . Posarem la cola d'empaperar en un plat fons vell. Una vegada que tinguem diversos fulls de diari retallats en tires petites, podem començar a fabricar la nostra màscara!

Anirem col·locant les tires de diari a sobre d'un dels costats del globus. Tot el diari el posarem a la mateixa meitat del globus perquè la màscara sigui uniforme i tingui el mateix tamany als costats, per fer això, haurem d'estar atents. Per sobre de cada tira passarem un pinzell amb cola tantes vegades com faci falta perquè s'adhereixi perfectament. Seguirem el mateix procés una i altra vegada i farem vàries capes. A la zona on col·locarem el nas hem de posar més paper i enganxar-ho tot molt bé.

Esperarem una estona fins que s'assequi la màscara per complet. Quan s'hagi assecat bé, punxarem el globus i el traurem del motlle que hem anat creant amb el paper de diari i la cola. Amb el paper de vidre polirem les parts que ens hagin quedat irregulars. Amb l'ajuda d'un adult, farem dos forats al nas que hem creat perquè puguem respirar bé quan ens posem la màscara! També farem dos forats a l'alçada dels ulls perquè també puguem veure bé amb la màscara posada! Per calcular l'alçada dels ulls podem emprovar-nos la màscara. Farem també dos forats als costats per poder passar un cordill que sostindrà la màscara.

Ha arribat l'hora de pintar la nostra màscara! Aquesta part és molt divertida. En un plat vell que ens deixin embrutar, col·locarem pintura blanca, negra i vermella. Primer crearem la base de la màscara. Per a fer-ho, pintarem diverses capes blanques. Un cop seca, aprofitarem els forats que hem fet per veure per pintar de negre el contorn dels ulls i del nas. Els llavis els pintarem de vermell, perquè volem que la nostra màscara sigui una màscara noh autèntica! La resta de la cara la pots pintar al teu gust!

Ara que hem acabat de fer la nostra màscara noh, diverteix-te i inventa't una obra on puguis posar-te la màscara. Si has fabricat la màscara amb més amics, podeu representar un personatge diferent cadascun i serà més divertit encara!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada